Šta je to liofilizacija hrane?Liofilizacija hrane najprostije rečeno je sušenje (pri dubokom zavrzavanju i vakuumu) voća, povrća, ekstrakta, druge hrane ili sirovina, sa ciljem da se sačuvaju svi termonestabilni sastojci i obezbijedi trenutna rehidracija kod kasnije upotrebe.
Kada sušite hranu na vazduhu, rerni, suncu dešavaju se procesi koji izazivaju oksidaciju, truljenje i slične procese koji nijesu poželjni za vašu hranu. Nakon takvog sušenja rok upotrebe proizvoda je opet ograničen a pored tog suva hrana nikada nije kao svježa. Ali liofilizacija hrane prolazi koz poseban proces gdje se u veoma kratkom roku izvuče cjelokupna voda iz hrane ili neke sirovine pa gore navedeni procesi se sprečavaju.
Zbog izuzetno niske količine vode (vlage) čuvanje se produžuje na višustruko veće vrijeme.

Nakon ovog procesa većina bakterija, plijesni ugine jer ne može da živi u takvim uslovima a sve zbog tog što je izvučeno 97% vlage. Voće nakon liofilizacije može da se konzumira odmah po vađenju iz pakovanja a može da bude dodatak jelima kao kaše, čajevi, kolači i td.
Nedostaci liofilizacije
Glavni nedostatak je cijena. Oprema za proizvodnju ovakog voća je izuzetno skupa. Potrošnja energije je izuzetno velika. Što sve povečava konačnu cijenu proizvoda.
Zanimljivost
Kosmonauti u svemiru kao svoju hranu koriste baš hranu osušenu zamrzavanjem tj. liofiziranu hranu. Lako se čuva, ne kvari se, i tokom konzumiranja se ne razlikuje od svježe.
Brend Terranova koristi baš ovaj proces da bi samonike biljek i biljke organski uzgojene sačuvao na najbolji mogući način i vama ih dostavio u njihovoj najsačuvanijoj formi. Tako čuvana hrana postiže maksimalne rezultate u očuvanju vapeg zdravlja.
